Tour de Fris

Ambassadeurs

  Kim van Dijk

Kim is wielrenster met een officiële status van het NOC-NSF.  Na haar schaatscarrière en haar carrière als wielrenster op de weg, is ze bij toeval gevraagd om eens een keer op een tandem fiets een wedstrijd te rijden. Tandem fietsen houdt in dat je samen met een maatje met een visuele beperking fietst. De eerste wedstrijd werd meteen gewonnen! Dit is zelfs zo goed gegaan dat Kim in 2012 samen met haar maatje, Kathrin Goeken, naar Londen is afgereisd om mee te doen met de Paralympische Spelen op de onderdelen weg- en tijdrit. Uiteindelijk hebben ze op de wegwedstrijd een bronzen medaille gehaald en op de tijdrit een gouden medaille. ‘Het is een hele ervaring en het smaakt eigenlijk naar meer’. Kim verteld dat het jammer is dat haar maatje ermee is gestopt na hun behaalde successen in Londen. Na Londen is Kim op zoek gegaan naar een nieuw maatje. Met haar nieuwe maatje, Odette van Deudekom heeft Kim meegedaan aan de Paralympische spelen in Rio.

De stichting Gijsje Eigenwijsje

Kim van Dijk is ambassadeur van deze stichting. Gijs Baeten was een levenslustig, pienter kind dat opgroeide in een warm gezin. Op 11 augustus 2011 kreeg hij op 8 jarige leeftijd te horen dat hij hersenstamkanker had en nog maar 3 tot 6 maanden te leven zou hebben. Het was de wens van Gijs om ook andere kinderen met een levensbedreigende ziekte een ‘weekje weg’ te laten ervaren, een warm rustpunt voor het gezin in een heftige periode. Voor dat kind/gezin wordt het mogelijk gemaakt een aantal dagen samen door te brengen, weg van het ziekenhuis, weg van de hectiek. De stichting biedt het gezin een gratis verblijf in haar eigen, volledig ingericht en op een ziek kind afgestemd, vakantiehuis. Om de wens van Gijs blijvend mogelijk te maken heeft de stichting middelen nodig. Om die middelen te verzamelen organiseert de stichting projecten en is zij voor het bereiken van haar doelstelling afhankelijk van donaties en giften.


Jan Janssen

Foto02

Ongelofelijk trots zijn wij dat we kunnen melden dat Jan Janssen de Tour de Fris omarmt en zich als ambassadeur  gaat inzetten. Jan Janssen was aanvankelijk een redelijke sprinter, maar ontwikkelde zich al snel tot een  veelzijdig coureur. Hij stond bekend om zijn vermogen om beestachtig af te zien, waarmee hij een tekort aan  aanleg compenseerde en toch de top wist te halen. Hij won vele van de belangrijkste wielerwedstrijden.

Hij werd wereldkampioen in 1964 (Sallanches), won Parijs-Roubaix in 1967, schreef nog datzelfde jaar – als  eerste Nederlander – de Ronde van Spanje op zijn naam en was het jaar nadien ook de eerste Nederlander  die de Ronde van Frankrijk wist te winnen. Zijn veelzijdigheid blijkt ook uit de eerste plaats in de eindstand van de Super Prestige (1967). In de Ronde van Frankrijk van 1968 leidde Herman Van Springel nog het algemeen  klassement voor de laatste etappe, een tijdrit. Aangezien Janssen nog nooit een belangrijke tijdrit  had gewonnen gaven weinigen hem een kans. Hij reed echter de race van zijn leven en won de etappe en het eindklassement, met slechts 38 seconden voorsprong op Van Springel.
In totaal won Jan Janssen 7 Touretappes. Ook won hij drie keer de groene trui.

Nederlands beste wielrenner Jan Janssen is nu ambassadeur van Tour de Fris.