Tour de Fris

Ook tijdens tiende Tour de Fris vermaakt jeugd zich prima zonder drank ’Mooie en intense week’

Ook tijdens tiende Tour de Fris vermaakt jeugd zich prima zonder drank ’Mooie en intense week’

Leo van Gelderen

Zondag 1 mei 2022 om 19:35

HOOGWOUD

Ze stonden er weer rijen dik. Trotse vaders, moeders, opa’s en oma’s die hun jonge helden een onvergetelijke finish bezorgden na een week Tour de Fris.

De tiende editie. Maar wel een met een aanlooptijd van twee coronajaren, waarvan in deze editie de weerslag op sommige momenten toch nog merkbaar was. Toch blikt Tour de Fris-voorzitter Marcel Lehnhardt tevreden terug op een mooie, intense week.

Over de aanloop naar deze Tour de Fris zegt hij: „Het heeft de nodige moeite gekost om tijdens die twee jaar de motivatie binnen ons bestuur hoog te houden. Vooral na het eerste jaar, waarin het leek alsof we groen licht zouden krijgen, maar op het laatste moment bleek dat de tour toch niet door kon gaan. Toen zakte de moed een beetje in de schoenen. Maar goed, terugkijkend is alles het wachten meer dan waard geweest.”

Jongste peloton

Deze keer bestond het peloton voor driekwart uit nieuwe deelnemers die samen het jongste peloton vormden in de geschiedenis van Tour de Fris. Een ander opvallend feit was de saamhorigheid van de groep. Waar onderweg tijdens andere afleveringen er nog wel eens groepjes ontstonden, was daar deze keer geen sprake van. Lehnhardt: „Dat was echt mooi om te zien. Iedereen nam het voor elkaar op. Ook onderweg, hoe ze elkaar motiveerden. Bijzonder. Datzelfde voelde ik ook onder alle begeleiders. Ik denk dat na twee jaar wachten het gevoel van: ’Ja we mogen weer’ daar een rol in heeft gespeeld. Voor wat betreft de naweeën van corona: we merkten wel dat een aantal deelnemers hun basisconditie een beetje kwijt waren. Veel van hen fietsen normaal gesproken elke dag naar school. Door de sluiting van de scholen viel die ongemerkte training de afgelopen twee jaar weg. Gaandeweg de week zag je ze sterker worden. Daarnaast speelde ook de leeftijd natuurlijk een rol. We hadden zelfs een jarige bij die onderweg dertien werd, de minimum leeftijd om mee te mogen. Vanwege de afgelopen twee jaar besloten we een keer een oogje dicht te knijpen.”

Inmiddels wordt er al druk gespeculeerd over de startplaats van de elfde Tour de Fris. Nog een keer Normandië staat hoog op het verlanglijstje. Al lijkt het er op dat de voorkeur richting Denemarken neigt.

Podcast

Lehnhardt: „De eerste keer vanuit Denemarken viel in het water. We moesten inkorten inkorten vanwege pakken sneeuw. Ik merk dat veel begeleiders die al een tijdje meedraaien deze aflevering een keer zonder onderbreking willen doen. Dus wie weet. Natuurlijk kan iedereen die iets met Tour de Fris heeft, zijn of haar wensen bij het bestuur kenbaar maken. Wat zeker terugkomt, is de Tour de Fris Podcast. De reacties hierop zijn hartverwarmend en de luisterdichtheid met dik 1000 luisteraars via Spotify en 5000 via Facebook is geweldig. Voor wie het gemist heeft, alle afleveringen zijn te beluisteren via onze site.” (www.tourdefris.nl

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220501_13018905?utm_source=accounts.tnet.nl&utm_medium=referral&utm_content=/