Nieuws


Tour de Fris 2018 terug uit Parijs

HOOGWOUD – Tieners die 820 kilometer fietsen voor hun lol, van Parijs naar Hoogwoud. Ze bestaan nog. Tour de Fris is ontstaan, omdat de West-Friese jeugd alleen nog maar zou zuipen. Om te laten zien dat dit niet zo is, ging een groep jongeren een week fietsen, vanuit een plek in Europa, terug naar Hoogwoud. Dat doen ze nu ieder jaar en dit jaar werd er gestart in Parijs, om zo via een fietstocht van een week weer naar huis te fietsen.

Zo’n tocht gaat niet vanzelf. “Er zijn de nodige lekke banden en kleine valpartijen, met een schaafwondje hier en een kneuzinkje daar.” Vertelt Ageeth Breed van de organisatie. “Daarnaast waren er de nodige mankementen door de hobbelige kasseienwegen in het noorden van Frankrijk, zoals kettingen eraf en versnellingen die niet goed meer werkten.” Je hebt heuvels, de een steiler en hoger dan de ander, heet weer, regen en wind. Toch redt de jeugd het prima door samen te werken. Daarnaast is er uitgebreide begeleiding rondom de fietsers. Van motorbegeleiding tot een mobiele keuken die 3 maaltijden per dag verzorgd en soms aan de gendarmerie moet uitleggen dat ze niets gaan verkopen, maar de lunch klaarzetten voor meer dan 40 jeugdige fietsers.

De rit is goed verlopen dit jaar. In ieder geval geen extreme weersomstandigheden, als je de eerste 2 hete dagen in Frankrijk niet meetelt. Tour de Fris is weer thuis. Een topprestatie voor alle deelnemers en een prachtige ervaring waar ze hun leven lang voordeel uit kunnen trekken.

Co Schipper Achterblijversbrief TdF 2018Deelnemers en begeleiders van Tour de Fris voor de generale repetitie. 21 April vertrekken ze richting Parijs.
Co Schipper

Tieners verleggen grenzen in Tour de Fris
18-04-2018, 19:30 | Van de redactie
HOOGWOUD Je brengt een groep jongeren van 13 tot en met 16 jaar met een bus ruim 700 kilometer van huis, Daar breng je hun fietsen achteraan en een begeleidingsteam die het eten, de route naar huis en slaapplaatsen verzorgd en laat ze weer naar huis fietsen in 7 dagen tijd. Dat is Tour de Fris en het opmerkelijke is dat zich ieder jaar weer ruim voldoende deelnemers aanmelden. Dit jaar vertrekt de bus naar Frankrijk op zaterdag 21 april en de finish op de fiets, na die 700 kilometers, is 28 april in bij de Weyver in Hoogwoud.
door Co Schipper
“Tour de Fris is ontstaan na opmerkingen dat de West-Friese jeugd alleen maar kon zuipen. Daar is deze uitdaging ontstaan. We willen laten zien waar tieners tot in staat zijn.” Ageeth Breed vertelt het niet zonder trots. “Uiteindelijk is dit een jaarlijks project geworden waar grenzen verleggen, samenwerken en teamgeest bij elkaar komen. Daar wordt de jeugd mentaal sterker van en het verhoogd het gevoel van eigenwaarde.”
DISCIPLINE Organisatorisch is Tour de Fris geen kleinigheid. Er zijn meerdere teams bezig rondom de fietstocht. Tenten en bagage moeten vervoerd van de ene camping naar de andere, Er moet gekookt worden, maar er moet ook een plek zijn om gezamenlijk te eten. Tenten moeten opgezet en afgebroken, maar ook de begeleiding onderweg is belangrijk om de jeugd weer veilig thuis te brengen. Discipline is belangrijk voor de begeleiders, maar zeker ook voor de deelnemers. Evy Breed kan er over meepraten. Ze fietst voor de vierde en laatste keer mee. “De communicatie onderweg is belangrijk. Een bericht door de groep verplaatsen van de voorkant van het peloton naar achteren gaat niet altijd goed, maar is heel belangrijk voor de veiligheid.”
FIETSEN Iedere tiener heeft zo de eigen redenen om mee te doen. Olaf houdt gewoon van fietsen, terwijl Ryan en Max aangeven het gewoon eens mee te willen maken. Voor Isabella is het teamgevoel belangrijk. “:Je begint als groep en je eindigt als groep en dat kan alleen als je ondersteunend bent naar elkaar toe.” Ook het fietsen in het buitenland blijkt een drijfveer in combinatie met het kamperen tussen de ritten door.
WEERBAARHEID Ageeth Breed vertelt dat je als ouder jezelf wel eens afvraagt, waarom je de kinderen dit laat doen. Dat heeft natuurlijk te maken met loslaten. “Na zo’n week krijg je bij wijze van spreken een ander kind terug. Rijk aan herinneringen en persoonlijke ervaring. Daar worden ze weerbaar van en dat helpt hen. Het gevoel dat ze hebben als ze na al die inspanning eindelijk boven op die berg aankomen, vergeten ze nooit meer.” Tour de Fris is uit allerlei plaatsen gestart. In het verleden uit Berlijn, Leipzig en Odense. Dit jaar gaat de tocht starten in Parijs. Niet onder de Eiffeltoren door, want grote steden worden uit veiligheidsoverwegingen gemeden. Een tocht met de nodige uitdagingen. Grote afstanden die gepaard gaan met heuvels, bergen en steile hellingen. Soms is er regen en wind. Iedere deelnemer vraagt zich tijdens de tour wel eens af, waarom die er aan begonnen is. Maar uiteindelijk finish je samen en daar doe je het voor.

 


Nieuwsbrief nr 6 april 2018 (klik voor pdf)


 

Nieuwsbrief nr5 maart 2018 (klik voor pdf)

  


Nieuwsbrief nr4 februari 2018 (klik voor pdf)


Sponsorlijst 2018


Nieuwsbrief nr3 Januari 2018(klik voor pdf)

 


Een leuke succes wens van onze ambassadeur Jan Janssen!
Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een gezond en sportief 2018….


Nieuwsbrief nr.2 December 2017(klik voor pdf)


Nieuwsbrief nr.1 November 2017(klik voor pdf)